A01: Fredericia Fælleshus

 

VISUALISERING: Henning Larsen / Rambøll

 

Bygherre: AP Pension

Arkitekt: Henning Larsen Architects

Ingeniør: Rambøll, Teknologisk Institut

VISUALISERING: Henning Larsen / Rambøll

Kg CO2 ækv. / m2 / år
Mat. 3,97
Tek. 0,60
Drift: 0,87
Total 5,43

Kg CO2 ækv. / person / år
Total 220

Etage
1

 

Fælleshuset i Kanalbyen i Fredericia er et nyt aktivitetshus, hvor en målsætning har været at udvikle nye standarder for brugen af beton. Der er i projektet arbejdet med at reducere mængden af beton, samt at afprøve et materialemix med mindre udledning af CO2. Et eksempel på et innovativt tiltag er, at de bærende betonsøjler 3D printes, således de fordelagtigt kan udformes hule fremfor massive.

Bygningen i én etage står på skruepæle og et linjefundament. Terrændækket er udført i et materialemix af beton og isoleret med EPS.

De bærende konstruktioner består af 3D printede betonsøjler i kombination med stålsøljer. Det lette etagedæk er udført i konstruktionstræ med, også ydervæggene er lette træskeletvægge med træfiberisolering hvorpå glaspartierne er monteret. Karme og rammer er i træ og ruderne er 2-lags glas. Indervæggene er udført som stålskeletvægge og der er brugt ålegræs til akustikpaneler. Taget består af en pladsstøbt betonskal.

Siden bygningen endnu ikke er opført og den ikke er en bolig, er der foretaget en række antagelser for at resultatet skal være sammenligneligt med de andre boliger i casesamlingen. Driften for bygningen er et gennemsnit fra casesamlingen og de tekniske installationer er standardværdier for et enfamiliehus. Der er også brugt et beboerantal svarende til 4 personer til at udregne udledning af kg CO2- ækv. / m2 / år.

 

KLIMAPÅVIRKNINGEN I RELATION TIL ANDRE BEST PRACTICE CASES

Den pågældende case er fremhævet i diagrammet som viser best practice byggeriernes udledning sorteret fra den, per kvadratmeter, højeste til laveste udledning af kg CO2-ækv. / år.