Byggeriets CO2-aftryk skal meget længere ned, hvis klimaforandringerne skal bremses

 

Dansk byggeri skal reducere sin udledning af drivhusgasser markant. Det viser en ny rapport, som forskere fra Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet står bag, og som led i indsatsen Boligbyggeri fra 4 til 1 planet

Allerede i 2017 blev klodens planetære grænse ifølge FN’s klimapanel overskredet. Det skete da vi rundede én grads opvarmning i forhold til præindustrielt niveau. For at forhindre yderligere opvarmning skal vi holde os inden for den sikkerhedszone, som ifølge forskningen ligger på omkring 2,51 Gigaton CO2-ækvivalenter per år. Med godt otte milliarder mennesker betyder det, at hvert menneske på Jorden har et CO2-budget på 320 kg CO2-ækvivalenter årligt at bruge af.

Fortsætter udledningen af drivhusgasser med uformindsket styrke, så vi udleder væsentligt mere end budgettet tillader, så vil den globale temperatur ramme 1,5 grad celsius i 2040. Spørgsmålet er derfor, hvor stor en reduktion, der skal til for at bringe Jorden tilbage i sikkerhedszonen på den rigtige side af den planetære grænse.

Det diskuterer forskere fra Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet i en forskningsrapport ’The safe operating space for greenhouse gas emission’, som er finansieret af ’Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’.

”Udfordringen er at bringe det globale udslip af drivhusgasser ned på et niveau, hvor klodens økosystemer ikke nedbrydes som følge af, at der sker uoprettelige klimaforandringer,” siger Steffen Petersen, associate professor ved Aarhus Universitet, der er medforfatter til rapporten.

Han adresserer byggebranchen ved at pege på rapportens estimater, som kan anvendes som pejlemærker for den nødvendige reduktion af udledningen af drivhusgasser i forbindelse med byggeri.

”Byggebranchen bør hurtigst muligt lægge en plan for at reducere sin udledning af drivhusgasser til et niveau, der kan bringe klimaet tilbage på den sikre side af den planetære grænse,” tilføjer Steffen Petersen.


Udfordringen for byggeriet

Et team af rådgivere fra arkitektfirmaerne EFFEKT og CEBRA samt det rådgivende ingeniørfirma MOE har med udgangspunkt i forskerrapporten tydeliggjort byggeriets udfordringer. Det er blevet til ’Reduction Roadmap’, der viser, hvor meget byggeriet skal reducere sit CO2-aftryk for at bringe udledningen af drivhusgasser ned i sikkerhedszonen (Safe Operating Space).

”Vi har her fastlagt, hvor meget CO2 Danmark årligt kan tillade at udlede med respekt for de planetære grænser, det vil sige, at vi har skaleret planetens bæredygtige CO2-budget til et dansk budget. Det fortæller os, med kendskab til Danmarks samlede CO2-udledning i dag, hvor meget udledningen skal reduceres, siger Steffen Maagaard fra MOE og fortsætter:

”Oversætter vi rapporten til dansk boligbyggeri betyder det alt andet lige, at byggeriet skal nedbringe udledningen fra et nuværende gennemsnit på 9,6 kg CO2-ækvivalenter/m2 pr. år til gennemsnitligt 0,4 kg CO2-ækvivalenter/m2 pr. år.”

”Derfor er ’business as usual’ ikke en mulighed, og jo hurtigere vi kan reducere vores udledning, og ændre måden vi bygger på, jo længere tid har vi til at skabe den nødvendige forandring.”


4 til 1 planet

’Reduction Roadmap’ og forskningsrapporten fra Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet vil fremadrettet indgå som et væsentligt grundlag for det videre arbejde med ’Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’.

”Rapporten sætter en tyk streg under klimaproblemet, som ikke kan skydes til hjørne uanset krig og inflation. Vores mål om en reduktion på 75 procent er stadig væk både ambitiøs og udfordrende, men det er længere fra absolut bæredygtighed, end vi troede. Det betyder, at det er endnu vigtigere at komme i gang,” siger Michael K. Rasmussen, projektchef på vegne af Villum Fonden.

Han suppleres af projektchef i Realdania, Stig Hessellund:

”Heldigvis har vi mange håndtag, vi kan dreje på. Det handler ikke kun om materialer og metoder. Vi må også overveje at bygge færre nye boliger og bo mindre og dele mere,” siger Stig Hessellund.

Udover viden fra klimaforskningen har ’Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’ indsamlet eksempler på best practice herhjemme og i udlandet og inviteret byggeriets aktører til at komme med deres bud på fremtidens løsninger. Ny viden, eksempler og ideer skal inspirere og udfordre pensionskasser, udviklere, almene boligorganisationer og husbyggeri, og det skal efter planen udmøntes i demonstrationsbyggerier med meget lavt CO2-aftryk.

 

Alt andet lige er dansk boligbyggeris andel af ‘Safe Operating Space’ ifølge ’Reduction Roadmap’ afhængigt af, hvor meget og hvor hurtigt vi kan sænke klima-aftrykket. 2,5 kg CO₂-ækvivalenter pr. m2 pr. år vil med stor sandsynlighed  være indenfor ‘Safe Operating Space’ i 2030, men stadig langt fra absolut bæredygtighed.

 

Fakta:

  • I Danmark forbruger vi jordklodens naturressourcer svarende til, at vi har fire planeter til rådighed. I 2022 vil det sige, at vi allerede den 28. marts ramte Earth Overshoot Day – altså den dag, hvor vi har opbrugt Jordens ressourcer for hele året.

  • Bag indsatsen ’Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’ står den filantropiske forening Realdania og Villum Fonden, som hver bidrager til indsatsen med 30 millioner kroner.

 

Kontaktpersoner

Associate professor Steffen Petersen
Aarhus Universitet
41893347

Koncernkompetencechef Steffen Maagaard
MOE
25400190 

Projektchef Stig Hessellund
Realdania
30996005
she@realdania.dk

Projektchef Michael K. Rasmussen
pva. VILLUM FONDEN
20232885
michael@purposeatheart.com

 
Camilla Valeur DahlDansk