Sustainable Solutions

Vi inviterede de unge, innovative materiale producenter til at give deres bud på klimavenlige, bæredygtige løsninger. Det kom der et imponerende løsningskatalog ud af.

En jury udvalgte fem vindere på baggrund af følgende motivation:

De udpegede vinderforslag er alle kendetegnet ved at anvise veje til at reducere klimaaftrykket samtidig med, at de har en modenhed, hvor afprøvning i stor skala er det næste oplagte skridt.  Samtidig er forslagene udvalgt med henblik på at vise bredden i løsningstilgange. Materialemæssigt arbejdes der både med nye biobaserede materialer og klimaoptimering af sammensætningen i mere konventionelle produkter. Genbrug og vedvarende energiløsninger tilpasset arkitekturen er i centrum for andre løsninger, hvorved de peger på, hvordan klimahensynet både indgår i detaljen og i helheden.


EcoCocon Danmark ApS: Bygninger skal gros af hurtigt fornybare ressourcer

Knaphed på biobaserede byggematerialer må forventes. Ikke mindst for træ, der vokser langsomt og som har mange alternative anvendelser. Der er brug for løsninger, der baserer sig på hurtigt voksende CO2-lagrende afgrøder og restprodukter. EcoCocon viser, hvordan et hyppigt forekommende restprodukt i Danmark, halm, kan udgøre kernen i en skalerbar, standardiseret ydervægsløsning til byggeri i flere etager. Materialer forarbejdes uden tilførsel af varme og kemi, og de præfabrikerede elementerne kan uden omfattende ekstra konstruktioner opfylde bygningsreglementets krav til isolering, brand m.m.

Forslaget præmieres for udviklingen af et rationelt godkendelsesegnet byggesystem baseret på et hyppigt forekommende restmateriale, der ellers ikke finder stor anvendelse i byggeriet.    

 

 

Søuld ApS: Nænsomt forarbejdede produkter af dansk ålegræs

Hvordan bliver det bæredygtige valg uimodståeligt? Hvornår bliver det bæredygtige ”noget ekstra” og ikke bare ”det nødvendige”? Forslag 36 fra Søuld viser, hvordan et CO2- og kvælstoflagrende naturligt forekommende materiale fra havet, søgræs, kan medvirke til at skabe smukke, akustikdæmpede rum.

Søuld har igennem en årrække arbejdet med at udviklingen af ålegræsbaserede plade- og isolerings-løsninger til byggeriet. Det afgørende nye er, at det er lykkes at udvikle en hård plade med en forventet høj brandklasse (B-s1,d0), hvilket vil tillade en konstruktiv brug af pladerne i hele rummet.

Forslaget præmieres for udviklingen af et smukt akustikregulerende produkt til lofter og vægge baseret på et hyppigt forekommende naturmateriale, der ellers ikke finder stor anvendelse i byggeriet.   

 

 

Næste BYG ApS: Arkitekttegnede skure af genbrugsmaterieler

Som det påpeges i forslag 12 fra Næste BYG, er byggebranchen storleverandør af restaffald – 5 millioner tons affald, heraf 200.000 tons træaffald, bliver det til hvert år. Restprodukterne er ofte svære at bruge i selve byggeriet, da materialerne er udokumenterede og af varierende kvalitet. Næste BYG løser problemet ved at bruge genbrugstræet i opførelsen af skure og øvrige sekundære bebyggelser, hvor kravene til materialer og deres godkendelse er mindre.

Det færdige resultat er multifunktionelle, smukke skure, der viser genbrugets æstetiske potentiale. Bæredygtigheden bliver synlig og attraktiv og bidrager dermed formentlig til en bredere bæredygtig adfærdspåvirkning. Løsningen er muliggjort ved et omfattende samarbejde mellem nedrivere og udførende og med aktivering af de lokale jobcentre.

Forslaget præmieres for at anvende genbrugsmaterialer inden for en bygningstypologi, hvor materialets egenskaber funktionelt og æstetisk kommer til sin fulde ret. Forslaget skal også fremhæves for sit fokus på social bæredygtighed og muligheden for at påvirke bæredygtige valg også uden for byggeriet.

 

 

DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut: Resource – forædling af byggeaffald til nye byggematerialer

Cement er i dag et dominerende materiale i byggeriet og står for en betydelig del af branchens CO2-belastning. Forslag 13 arbejder med at erstatte cement i byggematerialer ved at genanvende affalds-ressourcer så som tegl, bioaske og glas. Restprodukterne kan ifølge forslaget omdannes til et bindemiddel med op til 80 % lavere CO2-aftryk end konventionel cement samtidig med, at brugen af jomfruelige ressourcer reduceres.

Forslaget er stadig på et tidligt stadie, men udvikles i et partnerskab med kompetencer fra forskningsinstitutioner, affalds- og byggesektoren samt aktører, der arbejder med test og godkendelser. Det virker derfor sandsynligt, at konsortiet vil kunne lykkes med at omsætte principperne til en binder, der kan indgå i kommercielle produkter. Aktuelt arbejdes der med at bruge binderen i akustikplader og facadetegl, men det langsigtede markedspotentiale er langt større.

Forslaget præmieres for at samtænke cirkulære og klimamæssige udfordringer og anvise en vej til at substituere en af byggeriets klimatungteste materialer uden funktionstab.

 

 

Dansk Solenergi ApS: Solceller som nyt byggeelement uden æstetiske begrænsninger

Vedvarende energiproduktion er et vigtigt element i at nå klimamålene. Dansk Solenergi har udviklet et solcellemodul med høj udnyttelsesgrad, som kan leveres i alle farver og dermed lettere integreres i alle tag og facader. Det gør det lettere at bidrage til energiproduktionen uden at skæmme bygninger eller optage jordarealer med vigtige alternative anvendelsesmuligheder (blandt andet dyrkning af biobaserede byggematerialer).

Den bedre indpasning i bygningen åbner også op for, at solceller kan indgå aktivt i konstruktionen og eksempelvis udgøre den ydre tagflade. Dermed mindskes det samlede materialeforbrug. På et mere overordnet niveau medvirker den lokale energiproduktion til en mere robust energiforsyning med et mindsket transmissionstab.

Forslaget præmieres for at arbejde med vedvarende energikilders æstetiske udtryk, således at energiproduktion kan vinde indpas i byen og friholde jordarealer.

 

 
 

Se hele casesamlingen
fra de to åbne calls “Sustainable Solutions” og “Next Generation Architecture”