FIRE PERSPEKTIVER PÅ INNOVATION I BYGGERIET

 

Sustainable Solutions vinderforslag: Næste BYG Aps – Arkitekttegnede skure af genbrugsmaterialer. Foto: Næste BYG.

 

Den grønne omstilling af boligbyggeriet kræver innovation. Vi skal forny de materialer vi bygger med, og vi skal forny metoder vi bruger. Men for at lave de nødvendige kvantespring, bliver vi nødt til at anskue udviklingen på en ny måde, siger Mikkel A. Thomassen, direktør for Smith Innovation, der mener vi er for præget af vanetænkning.

”Vi har i for høj grad skyklapper på, når vi som branche og samfund skal skubbe til den her udvikling. Vi prøver at forstå det nye på det gamle systems præmisser. Og det kommer ikke til at give os de udviklingsmæssige spring, vi har brug for,” siger han.

Mere konkret mener Mikkel A. Thomassen, at vi – når vi fx udvikler nye materialer – har for meget fokus på alt det, der kan defineres og måles. Vi bliver nødt til også at fokusere på den kontekst materialerne indgår i – det vil sige, de mennesker, der skal opleve, værdsætte, bruge og vedligeholde husene, den økonomi, der skal betale for dem, og den lovgivning og de regler, der danner rammen for udviklingen. Tilsammen udgør det fire perspektiver, som vi ifølge innovationseksperten skal have for øje, hvis vi vil skabe den nødvendige, levedygtige forandring i boligbyggeriet.

Det materielle perspektiv

”Det materielle perspektiv handler om alt det, der kan måles; bæreevne, fugtforhold, brandegenskaber og så videre. Det er det perspektiv, vi er meget optaget af i branchen lige nu,”

siger Mikkel A. Thomassen, som det seneste år har været operatør for konkurrencen Bright Ideas, der bl.a. har sat fokus på materialeudvikling i regi af Boligbyggeri fra 4 til 1 planet. Men vil vi sikre os at der er aftagere til alt det, vi udvikler, så må vi også have blik for det menneskelige perspektiv, påpeger han.

Det menneskelige perspektiv

”Det menneskelige perspektiv handler om det oplevede, det sansede. Det vi som mennesker sætter pris på rent æstetisk. Følelsen af komfort og trivsel i vores hjem og det sociale liv, som hjemmet danner ramme for. Alle de ting, skal vi også huske at forholde os til, når vi udvikler fremtidens løsninger,” siger Mikkel A. Thomassen.

Glemmer vi det, risikerer vi at skabe noget der i teorien er ideelt, men i realiteten ikke føles godt og derfor aldrig slår igennem, understreger han.

Det økonomiske perspektiv

”Det tredje perspektiv, vi må anlægge, er det økonomiske perspektiv. De markeder vores produkter skal operere på, finansiering af vores produktudvikling og hele den forretning, som vores produkt eller projekt skal skabe eller være en del af,” siger Mikkel A. Thomassen.

Og endelig så skal vi have fokus på den lovmæssige kontekst, som vores innovation skal indgå i.

Det lovmæssige perspektiv

”Det fjerde perspektiv handler om lovgivning, regler, aftaler og godkendelser. Det er ikke nogen hemmelighed, at meget af den nyudvikling, der finder sted lige nu, støder på barrierer i form af regler og lovgivning. Vores systemer er sat op kendte materialer og velafprøvede processer, og de er skabt til at værne om de normer og standarder, vi kender i dag,” siger Mikkel A. Thomassen.

Men hvis vi virkelig vil skubbe til udviklingen, så må vores systemer, love og regler også give plads til det ukendte, uddyber han.

Innovationsekspertens pointe er, at vi må skrue på alle knapper på samme tid, og det må vi ikke bare som materialeproducenter men også som branche og som samfund, hvis vi virkelig ønsker at bygge i balance med planetens ressourcer.

 
 

Projektchef Stig Hessellund
Realdania
30996005
she@realdania.dk

Projektchef Michael K. Rasmussen
På vegne af VILLUM FONDEN
20232885
michael@purposeatheart.com

 
 
Camilla Valeur DahlDansk