Frontløbere vil bygge fremtidens huse

 

Med EcoModul 360 vil JDH-BYG kombinere biogene byggematerialer med hightech og lægge vægt på indeklimadata og brugsmønstre. Illustration: JDH-BYG

 

Der tænkes både i materialer, teknologi og løsninger, når visionære danske husbyggere giver deres bud på fremtidens bolig med et ekstraordinært lavt klimaaftryk. Otte husbyggere vil i de kommende måneder deltage i et struktureret innovationsforløb, hvor viden, erfaringer og ideer bliver udviklet, beriget og afprøvet i et forum af frontløbere med samme ambition – at nedbringe klima-aftrykket fra nybyggeri til 2,5 kg CO2-ækv/m2/år.

Halmelementer, ålegræs, træfiber og ler er blandt de materialer, der går igen i de otte projekter, som i de kommende måneder vil innovere i fællesskab. Dertil kommer upcyclede materialer som genbrugstegl og realiseringen af projekterne vil give vigtige erfaringer til gavn for hele branchen.

Både materialer og teknologi

Men det handler ikke kun om materialer. Teknologi spiller også en væsentlig rolle, når husbyggerne tegner fremtiden. Blandt andet skal vi indstille os på monitorering af energiforbrug og adfærdsmønstre, automatisk varmeregulering og udluftning - og intelligente råd fra vores hus om, hvor langt badet skal være, eller hvornår bygningsdele skal tilses og vedligeholdes. Alle deltagere lægger sig i selen for at tænke nyt og skabe markante reduktioner af CO2-udledningen i boligens levetid. Og datafangst er bare et af midlerne.

Fællesskab og sundhed

Fælles for de otte projekter er også blikket for mennesket i og omkring boligen, og for omgivelserne. Materialer og løsninger skal ikke bare have et lavt klima-aftryk. De skal også bidrage til, at mennesker trives i boligen og er sunde og raske.

Feltet i det kommende innovationsforløb har stor vilje til forandring – og stor forståelse for, at forandringen skal ske nu.

Støtte til eksempelbyggeri

De otte husbyggere, som er udvalgt blandt et større felt af ansøgere, modtager 75.000 kroner for at deltage i konkurrencen om at blive en af de 2-4 husbyggere, der skal realisere deres ideer og opføre løsningerne 1:1. De bliver med andre ord en del af porteføljen af eksempelbyggerier, der støttes af Boligbyggeri fra 4 til 1 planet, og som om få år vil stå som bæredygtig inspiration rundt om i landet.

De otte udvalgte husbyggere er:

  • ACERA

  • Jakobsen Huse

  • JDH-BYG

  • MTHøjgaard Property Development

  • Naboskaber

  • HHM

  • Stenbjerg Ejendomme

  • Tiny Varigheden


Fakta og kontakt

Målet med initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet er at skabe bæredygtige nye boliger med respekt for de ressourcer, vi har til rådighed på vores planet. Initiativet er sat i værk af Realdania og VILLUM FONDEN, som i alle dele af processen vil aktivere bygherrer, arkitekter, ingeniører, entreprenører, forskere og ideudviklere med det absolutte fælles mål at reducere byggeriet CO2-aftryk.

Læs mere på hjemmesiden


Kontaktpersoner

Projektchef Stig Hessellund
Realdania
30996005
she@realdania.dk

Projektchef Michael K. Rasmussen
pva. VILLUM FONDEN
20232885
michael@purposeatheart.com

 
 
 
Camilla Valeur DahlDansk