Teltet fyldt på Bornholm – interessen for at bo klimavenligt er stor

 

Foto: Bjarke Ørsted

Fredag formiddag før Folkemødet rigtig fik øjne, var der fyldt på tilskuerrækkerne på Verdensmålsscenen, hvor Realdania og Boligbyggeri fra 4 til 1 planet havde inviteret til debat om fremtidens klimavenlige boliger. Med Lykke Friis som ordstyrer blev der debatteret nødvendighed, samarbejde, fællesskaber og fravær af ”bling”, når vi skal bygge fremtidens boliger.

Både publikum og panelister var i højt humør, da Lykke Friis svingede taktstokken – i form af en vuvuzela – over den vigtige debat om fremtidens boliger. Alle var enige om, at det kræver en vedholdende indsats at nedbringe klimaaftrykket fra boligbyggeri, og der var masser af gode input til handling.

Aftrykket skal ned nu
Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania, understregede vigtigheden af, at vi nu og i fremtiden skal reducere CO2-aftrykket fra vores byggerier markant. Det skal vi gøre i tæt samarbejde med alle byggeriets aktører. Samtidig med, at vi husker på at værne om livskvaliteten og attraktiviteten i vores boliger.

Fællesskaberne er en forudsætning
Jesper Kort Andersen, fagchef for byudvikling og bæredygtighed hos Lejerbo, vil have os til at tænke i fællesskaber, når vi tænker klimavenlige boliger, og han kom med en appel til politikerne om at reducere kompleksiteten i bygningsreglementet. I takt med at kompleksiteten stiger, bliver det nemlig sværere og sværere at skabe enkle, fremtidssikrede løsninger.

Tilbage til de gamle dyder
Fra Jette Birkeskov Mogensen, associate partner, Schmidt Hammer Lassen Architects, lød det, at forandringen både skal gælde for boliger og byer – og at vi nok skal tilbage til nogle af de gamle dyder for at udvikle den nye arkitektur. Mens Vibeke Grupe Larsen, PhD-forsker hos Danske Arkitektvirksomheder, betonede vigtigheden af at involvere de mennesker, der skal bo i fremtidens boliger. Vi skal ikke bare forstå deres krav og behov, men også sikre det helt afgørende medejerskab, der gør, at man tager løsningerne til sig.

Medejerskab
Og medejerskab var der nok af i teltet. Publikum engagerede sig aktivt i debatten, som blev afsluttet med et forslag om at sætte en diskussion af bygningsreglementet på dagsordenen til næste år. Det står nemlig – pointerede den lokale arkitekt – ganske ofte i vejen for den grønne omstilling.   

I panelet sad:
Lykke Friis, tidl. energi- og klimaminister, moderator
Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania
Jesper Kort Andersen, fagchef for byudvikling og bæredygtighed hos Lejerbo
Jette Birkeskov Mogensen, associate partner, Schmidt Hammer Lassen Architects, SHL
Vibeke Grupe Larsen, ph.d.-forsker i cirkulær omstilling og arkitekt MAA, Danske Arkitektvirksomheder

Debatten var arrangeret af Realdania med Boligbyggeri fra 4 til 1 planet som omdrejningspunkt.

Foto: Bjarke Ørsted


Målet med initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet er at skabe bæredygtige nye boliger med respekt for de ressourcer, vi har til rådighed på vores planet. Initiativet er sat i værk af Realdania og VILLUM FONDEN, som i alle dele af processen vil aktivere bygherrer, arkitekter, ingeniører, entreprenører, forskere og ideudviklere med det absolutte fælles mål at reducere byggeriet CO2-aftryk.

Læs mere på hjemmesiden


Kontaktpersoner

Projektchef Stig Hessellund
Realdania
30996005
she@realdania.dk

Projektchef Michael K. Rasmussen
pva. VILLUM FONDEN
20232885
michael@purposeatheart.com

 
 
 
Camilla Valeur Dahl