Velbesøgt åbning af pavillonerne på Søren Kierkegaards Plads

 

Siden midten af maj er der blev kranet, stampet, tækket og monteret på Søren Kierkegaards Plads, hvor Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet i sidste uge kunne slå dørene op for den første åbne udstilling. Her har arkitektfirmaerne Rønnov, Lokal og Reværk - sammen med deres samarbejdspartnere - udtænkt og etableret pavilloner, der på hver deres måde giver bud på fremtidens byggeri.

For et år siden inviterede Boligbyggeri fra 4 til 1 planet som en af sine allerførste aktiviteter materialeproducenter og unge arkitekter fra ind- og udland til at deltage i de to konkurrencer Next Generation Architecture og Sustainable Solutions. De tre vindere af arkitektkonkurrencen viser denne sommer deres pavilloner frem på Søren Kierkegaards Plads, hvor de giver forskellige bud på materialer og metoder til at nedbringe klimaaftrykket med 75%.

Programchef Lennie Clausen fra Realdania, der sammen med VILLUM Fonden står bag Boligbyggeri fra 4 til 1 planet, talte med stor optimisme om konkurrencens bidrag:

”De tre projekter viser, at ambitionen om at bygge med et markant lavere klimaaftryk er inden for rækkevidde. Jeg oplever en stor vilje i branchen til at prøve nye løsninger, udvikle ny viden og lave eksperimenter og forsøg, og her har vi tre gode eksempler, som alle interesserede nu kan komme og kigge nærmere på og lade sig inspirere af,” sagde Lennie Clausen.

Pavillonerne skal inspirere
Og han blev bakket op af projektchef Michael Rasmussen, der betonede pavillonernes rolle som inputgivere til den videre proces:

”Naturlig Rækkerne, Tækkede Teglblokke og Manifest for den Planetært Rimelige Bolig er tre meget forskellige koncepter, der på hver deres måde udforsker materialer og boformer, der kan bringe klima-aftrykket i bund. De kommer til at fungere som inspiration, ikke bare for bygherrerne i 4 til 1 planet, men for alle der interesserer sig for fremtidens boligløsninger.”

Lerjord har mange kvaliteter
Fra Reværk lød det, at inspiration til en klimavenlig fremtid skal hentes i fortiden, og partner Simeon Østerlund Bamford var også godt tilfreds med at kunne bringe den stampede lerjord tilbage til det danske boliglandskab:

”I udlandet er man allerede langt med at bringe lerjorden tilbage i byggeriet, men i Danmark er vores pavillon reelt et af de mere markante lerjordsprojekter,” sagde Simeon Bamford om pavillonen bag boligkonceptet Naturlig Rækkerne, hvor den rundede lervæg ikke bare giver termisk komfort og akustiske fordele men også bidrager med et helt særligt æstetisk udtryk.

Rønnow Leth & Gori har med deres pavillon, Tækkede Teglblokke, leveret et åndbart byggesystem af strå, ler og træ med et lavt klimaaftryk og en lang levetid. Og Tegnestuen Lokal skabte med deres Manifest for den Planetært Rimelige Bolig en modulær pavillon, designet for adskillelse, ud fra ideen om at vi både skal halvere klimaaftrykket og boligkvadratmeterne af vores huse.

 

Fakta og kontakt

Målet med initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet er at skabe bæredygtige nye boliger med respekt for de ressourcer, vi har til rådighed på vores planet. Initiativet er sat i værk af Realdania og VILLUM FONDEN, som i alle dele af processen vil aktivere bygherrer, arkitekter, ingeniører, entreprenører, forskere og ideudviklere med det absolutte fælles mål at reducere byggeriet CO2-aftryk.

Læs mere på hjemmesiden


Kontaktpersoner

Projektchef Stig Hessellund
Realdania
30996005
she@realdania.dk

Projektchef Michael K. Rasmussen
pva. VILLUM FONDEN
20232885
michael@purposeatheart.com

 
 
 
Camilla Valeur Dahl