Godt nyt: Vi kan få klimaaftrykket i bund allerede i dag, viser solide cases

 
 

Bygherreworkshop nummer to i Boligbyggeri fra 4 til 1 planet bød på øjenåbnende faglige oplæg og inspirerende pitches fra materialeproducenter og arkitekter. Og det gennemgående budskab er opløftende. Vi kan rigtig meget med de materialer og muligheder, vi har til rådighed i dag. Det kræver bare, at vi tager os god tid til at planlægge – og at vi arbejder tværfagligt fra starten.

Best Practice Cases fra Harpa Birgisdottir, BUILD. Potentialet ved biogene ressourcer fra Emil Engelund Thybring, Københavns Universitet. Og LCA-drevet design af Living Places fra Lone Feifer, VELUX, og Sinus Lynge, EFFEKT. Det var bare nogle af de faglige oplæg, som genererede refleksion, diskussion og en stor portion optimisme blandt deltagerne i denne uges workshop. Det gennemgående budskab var nemlig positivt.

En gamechanger

”Når vi ser på best practice cases fra de senere år, så er det både overraskende og opløftende at se, hvor langt man har formået at få klimaaftrykket ned,” siger Harpa Birgisdottir fra BUILD, som har benchmarket 20 best practice cases op imod 60 andre cases for boliger som BUILD har samlet.

”Vores analyse viser så mange gode eksempler på, at det allerede i dag kan lade sig gøre at bygge boliger, der kommer i retning af de 2,5 kg co2e/kvm/år, som er målet for Boligbyggeri fra 4 til 1 planet. For mig at se er det virkelig en gamechanger,” siger Harpa Birgisdottir.


Tid og tværfaglighed

Harpa Birgisdottirs betragtning bakkes op af partner i EFFEKT, Sinus Lynge, som gennem de sidste tre år har været en del af projektet Living Places, der udvikles i et samarbejde mellem bygherren VELUX, EFFEKT Arkitekter og MOE Ingeniører. Living Places har som det første enkeltfamiliehus i Danmark fået beregnet et klimaaftryk på bare 3,8 kg CO2e/kvm/år. Og Sinus Lynge er ikke i tvivl om opskriften.

”Det kræver tid og tværfaglighed,” siger han. ”Alle fagligheder skal i spil fra start, så alle forbehold og beregninger kan blive taget i betragtning fra begyndelsen. Og så må man indstille sig på, at det tager tid til at komme igennem alle de nødvendige processer. Også længere tid end man normalt vil afse til sådan et projekt.”


Kan bygges til markedsprisen

Men udbyttet af investeringen i tid og tværfaglighed er til at få øje på. For spørger man bygherren VELUX, repræsenteret af Lone Feifer, så er Living Places ikke bare et sundt og attraktivt hus med en ekstraordnært lav klimabelastning. Det også også økonomisk rigtig fornuftigt og vil kunne bygges til markedsprisen. Og så har Lone Feifer en pointe, der igen understreger, at vi måske ikke behøver at vente på teknologiske kvantespring, før vi kan realisere vores klimaambitioner:

”Husene må ikke være for komplekse. Det skal være smarte mennesker i et ’dumt hus’,” siger Lone Feifer med afsæt i Living Places, hvor optimal naturlig ventilation sikrer et sundt og behageligt indeklima.


Udnyt biomassen mere intelligent

Emil Engelund Thybring, lektor i Trævidenskab ved Københavns Universitet, tog os igennem forskellige biogene materialers dyrkning og anvendelsesmuligheder. Han pointerede, at vi kan udnytte de biogene materialer meget bedre end vi gør, både i forhold til dyrkning og genanvendelse.

”Kan vi forbedre cirkulariteten af biomassen?” spurgte Emil Engelund Thybring retorisk. ”Kan vi genbruge konstruktionstræ og siden genanvende det i andre, mere granulære produkter? Kan vi gradvist cirkulere biomassen i mindre og mindre stykker?” Svaret må siges at være et rungende ja, og lektoren i trævidenskab er ikke i tvivl om, at de biogene ressourcer kan bidrage mærkbart til den grønne omstilling af byggeriet, hvis vi planlægger dyrkningen, tænker i kaskadeudnyttelse af biomassen og udvikler en bredere vifte af materialeteknologier og produkttyper.


Alle oplæg fra dagen blev optaget og vil blive distribueret i vores næste nyhedsbrev. Best practice case samlingen fra BUILD vil også blive distribueret via nyhedsbrev og LinkedIn, når den er klar. 

 

Kontaktpersoner

Projektchef Stig Hessellund
Realdania
30996005
she@realdania.dk

Projektchef Michael K. Rasmussen
pva. VILLUM FONDEN
20232885
michael@purposeatheart.com